Cat de bune sunt panourile de vata minerala bazaltica?

July 12, 2016 |  by  |  Izolatii

Dar ce este izolarea cu vata minerala?

Pentru a adauga la confuzia modului in care sa numesti acest tip de material, industria producatoarea de materiale de izolare numeste mai multe produse “vata minerala” si include sub acest nume: vata de sticla si vata bazaltica.

Vata bazaltica este un material natural, care arata ca un material textil cioplit, bazaltul este topit si trimis intr-o centrifuga care creeaza fibrele de mineral, sunt racite si aglomerate in panouri de diferite dimensiuni.

Unii producatori utilizeaza la producerea vatei minerala aproape in intregime deseuri de piatra obtinute in procesul de curatare a minereului de fier.

Asa cum se vede in poza de mai jos, izolatia de vata minerala nu are o culare alba, ci mai degraba galbena spre verde.

Pentru ca este mai densa decat vata de sticla unii spun ca vata bazaltica este mai putin probabil sa se ridice in aer.

In cazul in care un curent de aer mai puternic ajunge la vata bazaltica va ridica fire de vata in aer, inhalarea lor nefiind tocmai placuta…va dati seama.

Oare izolatia de vata minerala contine azbest? Nu este improbabil, dar nu am gasit informatii, rapoarte care sa indice acest lucru.

Cand vata minerala este utilizata la interior ar trebui acoperita cu o bariera de vapori, dar doar dupa ce este verificat nivelul de umezeala cu un instrument de verificare a umiditatii.

Vecinii nostri unguri au studiat potentialul de radiatii al deseurilor de carbune utilizate in materialele de constructie in regiunea trans-dunareana, din pacate nu am acces la concluziile studiului, m-ar fi interesat sa aflu daca s-au gasit deseuri radioactive in vata minerala.

Din nefericire suntem nevoiti sa avem incredere in informatiile oferite de producatori…voi aveti incredere in ce spun ei?

 

Infografice in inbox-ul tau

Subscrie prin RSS Subscrie prin RSS